измислен

измислен
измѝслен, , <-и>
прил inventàto

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

 • измислен — гл. мним, фиктивен, лъжовен, неистински, лъжлив, неверен, изсмукан из пръсти, нереален, недействителен, несъществуващ, въображаем, фантастичен …   Български синонимен речник

 • Јеџуџ — (тур. Yecu) име на измислен народ што би требало, според муслиманското верување, да го преплави целиот свет пред судниот ден …   Macedonian dictionary

 • Тарзан — (анг. Tarzan) 1. име на измислен јунак на многу романи и филмови по Првата светска војна Тарзан, како бебе, го грабнала од мајката во џунглата една мајмунка и го одгледала со своите младенчиња по многу перипетии тој мајмун човек, храбар, вешт и… …   Macedonian dictionary

 • имагинарен — (лат. imaginarius) замислен, измислен, вообразен, нереален …   Macedonian dictionary

 • легенда — (лат. legenda) 1. народно предание за животот на некој човек или за некој настан приказна за необична случка 2. натпис по работ на метална пара или медал 3. толкување, објаснение на знаци (на цртеж, во план, на географска карта и сл.) толкување… …   Macedonian dictionary

 • романескен — (фр. romanesque) 1. што е како во роман, измислен, чуден, полн со настани 2. фиг. претеран, занесен …   Macedonian dictionary

 • фабулозен — (лат. fabulosus) 1. чудесен, необичен, како во бајка 2. измислен, неверојатен, баснословен …   Macedonian dictionary

 • фиктивен — (лат. fictivus) замислен, вообразен, измислен, лажен, привиден, нестварен …   Macedonian dictionary

 • фингиран — (лат. fingere) измислен, привиден, божемен, фиктивен …   Macedonian dictionary

 • абстрактен — прил. отвлечен, нереален, неконкретен, въображаем, имагинерен, фиктивен, измислен, идеалистичен, идеален, неосъществим, утопичен, несъществуващ, неприложим, невъзможен, откъснат, предполагаем, невидим, неосезаем прил. обособен, разнороден прил.… …   Български синонимен речник

 • баснословен — прил. пословичен, легендарен, приказен, удивителен, митически прил. неимоверен, лъжлив, измислен, фиктивен, въображаем, невероятен, фалшив, фантастичен, химерен, недопустим, недействителен, неосъществим …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”